Stari Hrastnik, 18. 6. 2019

S

Spominska sveta maša na morišču Stari Hrastnik bo na nedeljo Svete Trojice, 16. junija 2019 ob 16. uri. Po maši bo kratka spominska slovesnost. Mašo bo daroval g. Anton Trpin, župnik in dekan v Šentjerneju.

Pel bo cerkveni zbor iz Šentjerneja, po maši nas bo nagovoril dr. Matija Ogrin.

Napotki

Na zemljevidu (zemljevid NAPOTKI 1) sta označeni dve izhodišči (1 in 2). Naslov izhodišča 1 je Naselje Aleša Kaple 26. Od tod je najlažji dostop do morišča (cca. potrebuje 15 minut zmerne hoje, od tega 10 minut navkreber). V neposredni okolici je več možnosti za parkiranje, ker gre za večjo površino, kjer je bil včasih postavljen center za begunce.
Obiskovalcem, ki bi radi sledili poti pomorjenim, predlagamo, da parkirajo na izhodišču 2. Nato peš sledimo cesti v smeri Celja približno 300 metrov in se odcepimo levo pri kapelici. Do tu so tovornjaki iz Teharij pripeljali ujetnike. Prečimo Pustovo domačijo in nadaljujemo po poti v klanec približno pol kilometra. Ko se klanec konča, se odcepimo desno po ozki stezi skozi gozd. Po približno 200 metrih poti skozi gozd se znajdemo na travniku, kjer je tudi spomenik pomorjenim.

Avtobus iz Ljubljane odpelje ob 13.30 izpred hale Tivoli.

Avtor Urednik