Vranje pečine

V

V nedeljo, 1. 9. 2019 ob 10.00 uri Vas vljudno vabimo k spominski sveti maši na Vranje pečine pri Zaplani.

Sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Maša je posvečena med vojno umorjenemu duhovniku Jožetu Geoheliju, priljubljenemu župniku župnije Zaplana.

V času 2. svetovne vojne je Jože Geoheli svoje farane z izobraževanjem in poglobitvijo verskega življenja skušal pripraviti in obvarovati tako pred okupatorji kakor pred komunistično revolucijo. Zaradi priljubljenosti med ljudmi so ga revolucionarji imeli za nevarnega in ga sklenili umoriti. Dne 26. julija 1942 zvečer so ga partizani ugrabili v župnišču in ga odvedli v postojanko na Vranjih pečinah. Po celodnevnem zasliševanju so ga mučili in ubili, njegovo truplo pa vrgli čez pečine. Farani, tudi nekateri somišljeniki OF, so od partizanov zahtevali njegovo vrnitev. Poiskali so njegovo truplo in ga 2. decembra 1942 pokopali na župnijskem pokopališču na Zaplani.

Lepo ste vabljeni, da se slovesnosti udeležite. Dostop do Vranjih pečin je možen preko Vrhnike, Zaplane ali pa Rovt do Miznega dola, kjer je možno parkirati. Do prizorišča je približno 15 minut hoje.
V primeru zelo slabega vremena bo sveta maša in slovesnost v cerkvi sv. Urha na Zaplani.