Javni poziv predsedniku Republike Slovenije

J

Objavljamo javni poziv predsedniku RS dr. Danilu Türku, v katerem Nova Slovenska zaveza in Slovenski katoliški izobraženci pozivamo k posredovanju, naj se ugotovi kraj posmrtnih ostankov dr. Ehrlicha, njihov izkop in dostojen pokop.

Spoštovani predsednik republike dr. Danilo Türk,

v soboto, 26. maja 2012, sta društvi Nova Slovenska zaveza in Slovenski katoliški izobraženci v Šentvidu nad Ljubljano  priredili spominski zbor ob 70. obletnici umora univerzitetnega profesorja dr. Lamberta Ehrlicha, na katerem smo bili prisotni seznanjeni tudi z dejstvom, da je bil pokojnikov grob na pokopališču pri ljubljanskih Žalah v času po koncu druge svetovne vojne odkopan, truplo dr. Ehrlicha pa odpeljano neznano kam.

Zbrani na simpoziju smo prepričani, da je Slovenija kot članica Evropske zveze zavezana temeljnim civilizacijskim načelom, med katera spada tudi dolžnost države, da vsakemu posamezniku zagotovi pravico do pokopa,  groba in javnega spomina.

Zato na vas kot predsednika republike naslavljamo javni poziv, da z avtoriteto najvišje državne oblasti in ob ugledu, ki ga uživate v pomembnem delu slovenske družbe, v krogih svojih sodelavcev in pri drugih pristojnih državnih organih posredujete, da bodo v okviru svojih pristojnosti  čim prej ugotovili kraj, kjer se nahajajo posmrtni ostanki profesorja dr. Lamberta Ehrlicha, za njihov izkop in dostojen pokop.

S spoštovanjem,
udeleženci spominskega zbora dr. Lamberta Ehrlicha.

V Ljubljani, 26. maja 2012

Za udeležence zbora:
Anton Drobnič, predsednik NSZ

Avtor Urednik