Ob devetdesetletnici mag. Mirka Kambiča

O

Praznujemo visok jubilej sodelavca Zaveze

in našega dragega prijatelja

Brez njegovih mičnih oken in razkošnih balkonov stavba Zaveze še zdaleč ne bi bila tako občudovana kot je

Kot kaže spodnja fotografija je Mirko Kambič umetnik, ki opazi vse

Ad multos, Ad multos

Figure 1.

Devetdeset let. Komaj predstavljivo obdobje, čas treh, štirih generacij, dobršen del ustvarjalnega, a strahovito nemirnega in nevarnega 20. stoletja, stoletja svetovnih vojn in prav tako smrtonosnih revolucij, pa vendar »moje stoletje«, kot ga v svojih spominih imenuje slavljenec sam. Zdaj torej, kmalu po začetku novega stoletja in tisočletja, njegova devetdesetletnica, mejnik v življenju, ki se je začelo dobro leto po koncu 1. svetovne vojne. V tolikih letih se življenja res zgodi za več življenj, zaporednih in vzporednih, še posebej, če gre za prevratni čas na eni strani, na drugi pa za ustvarjalno in nenehno iščočo osebnost, kot je mag. Kambič; a tudi za osebnost, ki ji služi spomin kot malokomu, osebnost, ki jo uravnoveša nenavadna zbranost ter smisel za blag, inteligenten humor, v katerem se morda skriva tudi eliksir dolgoživosti in skrivnost trajne težnje k življenju.

Devetdesetletnico je veselo praznoval v družinskem krogu, ob svojih petih vnukih, sredi slikovitih pejsašev Kamniške Bistrice. Za najlepši strokovni jubilejni uspeh pa šteje sodelovanje v katalogu in pri razstavi slovenskih impresionistov v Narodni galeriji v Ljubljani v letih 2008 in 2009.

(Povzeto po besedilu dr. Primoža Lampiča)

Marsikaj je treba restavrirati Figure 2. Marsikaj je treba restavrirati Mirko Kambič[Stran 111]Jaslice Figure 3. Jaslice Našel in slikal Mirko Kambič

Naj vas upanje ne zapusti

veliko mučencev bedi nad nami

Veliko mučencev moli

da bi nam nebo bilo naklonjeno

naj vas upanje ne zapusti

Avtor NA