Voščilo k letu 2014

V

Spoštovani člani, podporniki in prijatelji Nove Slovenske zaveze!

Nenehen potek časa, ki ga beležimo v minutah, dnevih, letnih časih ali letih, nas spominja na minljivost vsega zemeljskega, ki je določeno s krajem in časom ter navdaja z upanjem, da bomo nekoč osvobojeni stopili v brezčasnost večnosti. S tem ko se iztekajo zadnje ure leta 2013 zremo tudi v prihodnost z upanjem, da bo novo leto prineslo olajšanje, optimizem in tako postalo srečno.

V novo leto tudi Nova Slovenska zaveza vstopa v upanju, da bo generacijska menjava v vodstvu prinesla novo energijo za nadaljevanje dela za širjenje vrednot društva, ki se niso spremenile. Napore bomo vlagali v osveščanje slovenskega naroda o zgodovinski resnici, ki ostaja tragična in njene posledice usodne. Očitno drži Salomonova modrost, da če Bog ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji. Naša državna hiša, ki je pravkar s praznikom samostojnosti in enotnosti počastila spomin na izraz narodnostne zrelosti na plebiscitu, se še kar ne izvije iz krčev spopada s »tranzicijo«, ki naj bi nas iz zgrešenega socializma prenesla v vladavino prava pravičnosti. Dokler narod ne bo sposoben soočanja z resnico o sebi in svoji zgodovini, bomo obsojeni na zakletost te »tranzicije«. Zaradi te povezanosti preteklosti in bodočnosti smo mlajši poklicani k delu za resnico in v spomin na žrtve, saj sicer breme prenašamo na svoje potomce.

Ko Bog k sebi enega za drugim kliče priče iz obdobja najbolj strašnih dni, se zavedamo, da je nujna naša vztrajnost. Želimo si, da bi v letu 2014 delovanje društva lahko zaznamovali razlogi za veselje in ponos, med katere vsekakor najprej štejemo dokončanje spominskega parka Grahovo in njegovo slovesno odprtje spomladi. Redno izdajanje revije Zaveza bo osrednja skrb tako uredništva kakor tudi društva. Ob tem ko je samo po sebi razumljivo, da bomo vse tradicionalne komemoracije ohranili in podpirali vsa lokalna prizadevanja za ohranjanje spomina na medvojne in povojne tragedije, pa sta vsedržavnega pomena slovesnosti v Kočevskem Rogu in na Teharjah.

Hvaležni smo za vašo podporo, naj si bo v mislih ali molitvah, izrečenih ali napisanih besedah spodbude, denarju ali času, ki ga darujete za naše delo. Hvala in Bog poplačaj!

Naj bo novo leto zdravo, srečno in blagoslova polno!

Peter Sušnik, predsednik

Ljubljana, 27. december 2014

Avtor Urednik