Občni zbor NSZ

O

Sobota, 7. december 2013, Zavod Sv. Staniskava

Letos smo čas tradicionalnega božično-novoletnega srečanja članov in prijateljev Nove Slovenske zaveze izkoristili za izvedbo občnega zbora. Po začetku s petjem državne himne, uvodnem kulturnim programom in proceduralnih točkah smo prisluhnili dotedanjemu predsedniku NSZ g. Antonu Drobniču. Dotaknil se je dogajanja v društvu v času preteklega mandata in izpostavil nekaj uspehov ter težav, s katerimi se srečujemo. Spomnil nas je na prisego, ki so jo dali domobranci pred predajo na gradu Turjak v jeseni leta 1943 – in na to, kako resno bitko bijemo s tistim nasprotnikom, ki je pod svojo oblast vzel tudi resnico.

Na občnem zboru so nas pozdravile tudi gostje, ga. Mojca Kucler Dolinar, članica Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti, ga. Iva Dimic, podpredsednica in poslanka NSi, ga. Romana Tomc, poslanka SDS in ga. Marta Keršič v imenu Študijskega centra za narodno spravo. G. Tamino Petelinšek nas je povabil na fotografsko razstavo, kjer so v objektiv ujeti nekateri pomembni člani NSZ.

V nadaljevanju nam je ga. Meta Velikonja predstavila poročilo o delu NSZ v letu 2012, ki je bilo soglasno sprejeto, prav tako kot finančno poročilo za leto 2012, ki ga je pripravila in predstavila ga. Zora Kraševec. Ga. Jožica Friedrich je na kratko predstavila delo nadzornega odbora NSZ, ki se je zaključilo z ugotovitvijo, da ni ovir za sprejetje poročil in razrešitev organov društva, ki jim je po statutu potekel mandat. Tako smo po soglasni razrešitvi dosedanjega predsedstva prešli k volitvam, kjer smo glasovali za nove organe vodenja – novo listo s kandidati za predsednika, podpredsednika, tajnika in člane upravnega odbora je sestavil dosedanji odbor.

Po krajšem odmoru smo izvedeli, da smo z veliko večino glasovali za novo vodstvo, s predsednikom Petrom Sušnikom, podpredsednikom Matijo Ogrinom in tajnikom Marjanom Kovačem na čelu. Novi predsednik nam je nato v nagovoru predstavil nekaj pogledov na prihodnost Nove Slovenske zaveze in izpostavil nekaj točk. Združevanje veteranov, vzpostavitev dobrih in resnih odnosov z dobromislečimi in slovensko Cerkvijo ter ohranitev dostojnega in stanovitnega spomina na tiste, ki so padli za resnico in protirevolucijo. Poudaril je tudi pomen osebne zavzetosti in novih sodelavcev.

Pozdravil nas je tudi novi odgovorni urednik revije Zaveza g. Lenart Rihar, ki je izrazil pomen, ki ga ima Zaveza v današnjem zmedenem času.

Prisluhnili smo dosedanjemu glavnemu uredniku Zaveze, prof. Justinu Stanovniku. „Za nas pa je ljubezen še vedno ljubezen, domovina je še vedno domovina, država je še vedno država … “ – to je tisti jezik, ki smo ga tolikokrat imeli veselje brati v uvodnikih revije Zaveza. V svojem nagovoru ni ostal samo pri idejah, temveč nas je spomnil na pomembnost konkretnih dejanj, kot je bilo letošnje srečanje v Rovtah in pomen obiskovanja farnih spominskih plošč.

Ker smo bili z našim programom nekoliko v zamudi, smo po razglasitvi uradnih rezultatov srečanje zaključili z nekoliko skrajšano razpravo, v kateri nas je g. Jože Kranjc opozoril na prizadevanja za spravo ob pokopu izkopanih ostankov žrtev v Škofji loki, g. Stanko Kračun pa o delovanju v Celju.

Čeprav izrednega pomena za delovanje društva, je bila gradnja spominskega parka v Grahovem na tokratnem srečanju v luči ostalih pomembnih točk nekoliko prezrta. Na to nas je na koncu spomnil g. Jože Pavlič, ki nas je vljudno prosil za finančno podporo pri gradnji in končev

Novo vodstvo društva Nova Slovenska zaveza poslej sestavljajo:

Predsednik Peter Sušnik

Podpredsednik Matija Ogrin

Tajnik Marjan Kovač

Upravni odbor

Anton Drobnič

Jurij Emeršič

Alexander Jerman

Peter Keršič

Blaž Knez

Vanja Kržan

Franc Ložar

Janko Maček

Justin Stanovnik

Judita Treven

Boštjan Zadnikar

Nadzorni odbor

Stane Štrbenk

Polde Pristavec

Jože Vidmar

Častno razsodišče

Henrik Krnec

Franc Levstek

Marjan Štefančič

Avtor Urednik