»Skupaj bomo mislili na Slovenijo«

»

»Napeti čas živimo. Pomagajte nam razrešiti to enigmo.« S temi besedami me je pokojni gospod Justin Stanovnik spodbujal k pisanju in napisano tudi dobrohotno ocenil. On, starosta med pisci Zaveze in dolgoletni glavnik urednik, jaz nevešč peresa in besede. Spoznala sva se nekako mimogrede na enem izmed prvih romanj, ki jih je organizirala Nova Slovenska zaveza, in ostala v stikih, dokler je bilo to mogoče. Srečevala sva se tudi na spominskih slovesnostih, blagoslovitvah spominskih plošč žrtvam revolucionarnega nasilja, pogrebih in drugih dogodkih. Redno mi je pisal za praznike in ob voščilih dodal še kakšno za tisti čas primerno in aktualno misel. Navedel bom nekaj misli iz njegovih pisem.

O njemu tako dragi Sloveniji je zapisal: »Skupaj bomo mislili na Slovenijo. Čim bolj je žaljena, tem bolj jo ljubimo, mar ne?«, o nas, ki smo tukaj in sedaj: »Sicer pa mislim, da smo privilegirani, da živimo v teh prelomnih časih, ko se resnica tako očitno sveti.«, in o poti od vsega zla očiščene in osvobojene Slovenije: »…da bi doživeli scenarij velikega tedna: prehod iz velikega petka v veliko nedeljo. Če je tako, potem je vse dobro, mar ne?«

Velikokrat je poklical tudi po telefonu. V teh pogovorih sem bil deležen njegovih daljših razmišljanj o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Vmes me je povprašal o mojem mnenju in pogledih na prelomne in sedanje čase ter potrpežljivo prisluhnil izrečenemu. Doživljal sem ga kot klenega človeka in premočrtnega misleca, a v Sloveniji žal premalo slišanega. Njegove uvodnike in komentarje v Zavezi sem običajno prebral najprej, saj sta bila za branje potrebna čas in zbranost. Razmišljanja in zapisi, ki jih je zapustil, so zagotovo bogata dediščina za vse nas.

V zadnjem božično-novoletnem voščilu mi je zapisal, da naj bo novo leto »na vsak način prijazno in dostojno, da mu bomo na koncu dali lepo spričevalo.« Bog je zagotovo gospodu Stanovniku že dal »lepo spričevalo« in ga, tako sem prepričan, umestil v množico njemu tako dragih slovenskih mučencev, za katere se je vse življenje trudil, da bi jim povrnil dobro ime in javnosti predstavil resnico o njih.

Prvi obisk Teharij v samostojni Sloveniji Figure 1. Prvi obisk Teharij v samostojni Sloveniji [Stran 85]slika Figure 2. slika [Stran 86]

Avtor Slavko Žižek