»Postajati boljši ljudje«

»

Prof. Justin Stanovnik je bil rojen v veliki kmečki družini na Lesnem Brdu pri Horjulu. Vojna je močno zarezala v njegovo življenje. Kot dijak klasične gimnazije je leta 1944 odšel k domobrancem in ob koncu vojne se je, tako kot njegovi vojni tovariši, znašel v komunističnem uničevalnem taborišču v Teharjah. Ker je bil mladoleten, se je rešil Hude jame. Doštudiral je in poučeval angleščino po različnih »manj pomembnih« šolah. Leta 1991 je bil med ustanovitelji društva Nova Slovenska zaveza in postal urednik revije Zaveza.

Svoje življenje in publicistično delo je posvetil predvsem preučevanju zla, ki je Slovence in njega osebno zadelo med vojno in revolucijo, in analizi totalitarne zaznamovanosti slovenskega človeka. V svojih pronicljivih analizah je prišel do spoznanja, da so korenine človeške demonije zavite v skrivnost, da pa je edini primeren odgovor na zlo »postajati boljši človek«. To sintagmo je proti koncu življenja vedno pogosteje ponavljal. Ponavljal pa je tudi misel, da se mora slovenski človek po barbarstvu, ki je zadelo naš narod sredi prejšnjega stoletja, vrniti v zgodovino in civilizacijo.

Iskal je načine, koko pomagati, da bi slovenski človek postajal boljši. Ta sintagma ga je vodila pri učiteljskem delu in kasneje, ko se je vključil in zavzeto deloval v Društvu katoliških pedagogov. Še prav posebej pa ob ponovni oživitvi ŠKG oz. Zavoda sv. Stanislava. Že leta 1991 ga najdemo med pobudniki za oživitev »Škofovih zavodov«. S svojo vsestransko, predvsem pa klasično izobrazbo in pronicljivo mislijo je odločilno sooblikoval program in predmetnik ŠKG. Bil je član Strokovnega odbora Zavoda sv. Stanislava, ki je usmerjal rast in podobo zavoda v prvih letih ponovnega delovanja.

In ko je zavod zaživel, ni minil noben pomemben dogodek, da ga ne bi bilo zraven. Ko je pisca teh vrstic bežno srečeval v mestu, je vedno znova s skrbno zavzetostjo spraševal: »Kako je v zavodu, kako vam gre, kakšen duh veje med študenti?«

Lahko rečemo, da smo s prof. Justinom izgubili velikega prijatelja naše ustanove in plemenitega iskalca resnice in poti do boljšega človeka. Za vse to, posebno za njegovo zavzeto skrb za Zavod sv. Stanislava gre prof. Justinu Stanovniku velika zahvala!

slika Figure 1. slika Nada Krmec [Stran 78]

Avtor Jože Kurinčič