Vabilo na okroglo mizo z naslovom “Komisija: Kako – Če sploh – Naprej?”

V

Nova slovenska zaveza je in bo podpirala vsa prizadevanja, da se morišča, grobišča, pokopališča in druge spominske kraje širom Slovenije čim prej uredi. Zato smo vedno pripravljeni na pogovor in sodelovanje glede priprave sprememb in dopolnitev naše obstoječe zakonodaje, da bi čim lažje in čim hitreje rešili vprašanje prikritih “grobišč”.

Je pa za Novo slovensko zavezo bistveno, da se žrtvam najprej povrne dobro ime in jih šele ob tem pogoju res dostojanstveno pokoplje. Mi predlagamo, da se pokoplje mrtve po opravljenih postopkih identifikacije in tako svojcem pove, kje točno je njihov sorodnik dočakal svojo tragično smrt. Tiste, ki jih objektivno ne bi bilo mogoče identificirati, naj se pokoplje v skupen grob na ljubljanskih Žalah. V tem smislu bomo z vsemi strankami v slovenskem državnem zboru iskali možnosti za rešitve. Veseli smo, da je Nova Slovenija sprožila zakonske postopke, smo pa zelo zadržani do tistega koncepta, ki so nam ga predstavili. Upamo, da bomo v postopku obravnave novega zakona uspeli stvari izboljšati do mere, ki bi nam omogočila podporo končnemu besedilu, brez strahu, da bo stanje le še bolj megleno in odgovornost državnih uradnikov še manjša.

V zvezi s temi vprašanji posredujemo tudi vabilo na okroglo mizo v ljubljanski Kazini, ki bo v petek 10. aprila ob 19. uri.

Avtor Urednik