Provokacija, imenovana Kviz zmage

P

V sodelovanju z borčevsko revijo Svobodna misel je Društvo piscev zgodovine NOB Slovenije ob obletnici konca 2. svetovne vojne za vse slovenske srednje šole in za oba zadnja razreda osnovne šole pripravilo nagradni kviz, ki tematizira ideološko interpretacijo revolucije, ki so jo, izkoriščajoč vojno stisko Slovencev, v njihovi in naši domovini uprizorili boljševiki. Kako neprosvetljeno in nemoderno se imenovani pisci oklepajo ptolemajske politične astronomije, kaže njihova trditev, da je bila ta revolucija »boj, v katerem si je slovenski narod z velikimi žrtvami pridobil častno mesto v demokratičnem svetu in si ustvaril podlago za svojo suverenost in razvoj«. V resnici je bil to boj, v katerem je boljševikom, z raznimi spretnimi, predvsem pa brezobzirnimi angažmaji, uspelo zamenjati totalitarizem konkurenčnega nacifašizma z boljševiškim – potem ko so si s svojo ideološko politično kampanjo zagotovili krivdo v vseh treh kategorijah zločinov, ki jih je registriralo mednarodno vojno pravo.

Namesto da bi imenovani pisci zgodovine NOB Slovenije sestavili kviz o svoji veliki zgodovinski krivdi in ga razposlali po šolah kot majhen prispevek k moralnemu in političnemu očiščenju sebe in svojih ideoloških in političnih komitentov, so se vdali hereditarni skušnjavi in naredili gesto, s katero so, poleg drugega, dokazali, da jih še vedno nosi začetni boljševiški vzgon, v katerem trdno sedita manipulacija in polaščevalnost.

Tako o teh ljudeh kot skupini končno ne gojimo nikakih upov več. Mogoče pa je v njej nekaj posameznikov, ki nosijo to v sebi, da se jim smili slovenski narod – velikost njegove pretekle bolečine in brezizhodnost njegove prihodnosti. Te kličemo!