Odgovor na razpravo »Teža spomina«

O

V reviji ZAVEZA za december 2008 ste v rubriki Slovenske teme pod naslovom Teža spomina napisali komentar ob izidu knjižice o župniji Sveta Trojica ob 200-letnici ustanovitve lokalije na področju sedanje župnije.

Očitate nam, da smo do podrobnosti razlagali (za vas) razne nepomembnosti kot je beljenje cerkve in drugo, medtem pa smo izpustili dogodke od leta 1940 do 1959, ko so se ravno v tem času zgodile najhujše stvari. To, kar smo v knjigi pisali o nekaterih podrobnostih, je nekaj izvlečkov iz župnijske kronike in je za tako majhno župnijo tudi beljenje cerkve velik napor in dosežek. Žal pa je kronika teh »praznih« let iztrgana, ne obstaja in je ob prevzemu župnije nisem posedoval. Torej nismo po kroniški logiki ničesar zamolčali. Če ni gradiva, ga preprosto ni.

Zato sem hvaležen nekaterim starejšim župljanom, ki mi povedo marsikaj o teh zadevah in se šele sedaj zapisuje za zgodovino. Zakaj pa je izginila kronika tistih let, pa žal, ne vem. Morda jo je kakšen župnik, moj predhodnik, še v času komunizma iztrgal iz knjige, da ne bi komu od župljanov delal kakšno silo, če bi prišlo v roke udbe. Morda jo je udba sama likvidirala, če je morda kaj preveč pisalo. Kdo ve?

Vse bralce lepo pozdravljam!

Sveta Trojica, 19. februar 2009

Lojze Hostnik, župnik

Avtor NA