+ Justin Stanovnik, RiP (1928–2019)

+

Sporočamo žalostno vest, da je danes sredi dneva preminil Justin Stanovnik, eden od ustanoviteljev Nove Slovenske zaveze in dolgoletni urednik revije Zaveza. Bil je “že od začetka glavni urednik Zaveze, organizator prvih srečanj preživelih udeležencev slovenskega odpora in pobudnik za ustanovitev NSZ”, kot je o njem zapisal Tone Drobnič.

Njegov drugi tesni sodelavec dr. Tine Velikonja je ob 80-letnici prof. Stanovnika zapisal: “Prof. Justin Stanovnik se je rodil 14. aprila 1928 na Lesnem Brdu pri Horjulu v kmečki družini kot deseti, najmlajši otrok. Leta 1940 se je vpisal na klasično gimnazijo v Ljubljani, leta 1944 pristopil k domobrancem, po koncu vojne prestal Teharje, nadaljeval gimnazijski študij, bil leta 1949 aretiran in eno leto preživel v koncentracijskem taborišču Strnišče. Leta 1950 se je vpisal na klasično filologijo na ljubljanski univerzi in nato še na angleščino. Namesto latinščine in grščine je tako poučeval žive jezike po slovenskih šolah (Kamnik, Ravne na Koroškem, Ljubljana). Ob ustanovitvi društva Nova Slovenska zaveza maja 1991 je prevzel skrb za društveno revijo Zaveza. Njej je posvetil vse svoje znanje in sile.”

Justin Stanovnik je bil globok mislec slovenske in evropske zgodovine in kulture s posebnim pogledom na “krizo slovenstva po boljševiški revoluciji”, kot je zapisal v podnaslov revije Zaveza. O tej krizi, o njenih oblikah in pojavih, je napisal vrsto temeljnih razmišljanj, ki so nam pomagala razumeti naš čas in svoje mesto v njem.
Podrobnosti o pogrebni slovesnosti za pokojnim bomo posredovali, ko bodo znane.

Naj počiva v miru
in večna luč naj mu sveti. Amen.

Nova Slovenska zaveza

Avtor Urednik