Odziv na obtožbe stranke Nova Slovenija

O

Stranka Nova Slovenija je dne 26.11.2014 objavila zapis na svoji spletni strani, ki nosi naslov »Neverjetno sprenevedanje predsednika Nove Slovenske zaveze«, v katerem na nerazumljivo aroganten način želijo polemizirati z nami in na nas očitno preložiti breme svojih preteklih napak.

Prvič: dejstvo, ki smo ga zapisali v svoji Izjavi, da po volitvah nismo bili vključeni v razpravo, pripravo ali obdelavo zakonodaje iz tega področja, potrjuje tudi Nova Slovenija v svojem ogorčenem napadu na nas. Torej: kje zasledijo neutemeljene navedbe in nesramno sprenevedanje?

Drugič: dejstvo, da je Nova Slovenija dne 23.5.2014 razposlala osnutek zakonskega besedila, brez obrazložitev, primerjav ali drugih podlag, samo po sebi dokazuje, da je šlo za povsem neresen manever. Da je bilo to storjeno z rokom za odgovor 18 dni, v času ko so bile že razpisane predčasne volitve v državni zbor in ko je vsako tako rokohitrsko dejanje možno razložiti le s poskusom nabiranja poceni političnih točk, je jasno tudi neprizadetemu opazovalcu, kaj šele nam, ki se resno ukvarjamo z vprašanji vojnih zakonov že več kot dvajset let.

Tretjič: dejstvo, da je Nova Slovenija pripravila zakon zgolj o »dostojnem pokopu« je samo po sebi skregano z zdravo pametjo, saj predpostavlja, da žrtev glede na obstoječo zakonodajo sploh ni mogoče pokopati.

Četrtič: dejstvo, da nam nikoli in nikdar nihče iz Nove Slovenije ni niti neuradno niti uradno izrazil skrbi ali začudenja, da kot njim najbližja nevladna organizacija pri teh vprašanjih nismo sodelovali, kaže, da si našega mnenja o tem, kaj je res potrebno, sploh ne želijo.

Petič: vsebinsko ostaja odprto vse, kar smo v svoji Izjavi zapisali, pa v objavljenem odzivu Nova Slovenija ni smatrala za vredno pojasniti. Vprašanja res pomembne vsebine pa so:

1) ali je današnja praksa, po uveljavitvi arhivskega zakona s podporo poslancev in vodstva Nove Slovenije, skladen s pričakovanji stranke in njenih (nam in širši javnosti neznanih) svetovalcev?

2) da je sprejem zakona o pokopu žrtev nepotreben, če žrtvam ne bo s popravki vojnih zakonov najprej vrnjena čast in njihova zgodovinska vloga ustrezno ovrednotena.

Vodstvo Nove Slovenije, ki je namesto vsebinskega odgovora izbralo raje levo preizkušene metode diskvalifikacije, bo slej ko prej moralo ugotoviti, da ima legitimno pravico do spremembe svoje politike, a da imamo tudi v civilni družbi pravico jasno povedati, da sprememba politike pomeni tudi odpoved nekaterim obstoječim podpornikom.

Peter Sušnik, predsednik

Avtor Urednik

Kategorije

Prijava na poštni seznam Novice Nove Slovenske zaveze

* obvezna polja

Označite, če želite Bilten NSZ prejemati v svoj e-poštni nabiralnik:

Kadarkoli si lahko premislite; v vsaki pošti, ki vam jo bomo poslali, boste na dnu sporočila našli povezavo za odjavo z našega poštnega seznama. Lahko nam tudi pišete na naslov: info@zaveza.si. Vaše podatke bomo skrbno in spoštljivo hranili. S potrditvijo na spodnji gumb potrjujete, da se strinjate s hrambo podatkov, ki ste jih vnesli zgoraj.