Program spominskih slovesnosti v letu 2015

P

Program spominskih slovesnosti, romanj in komemoracij v drugem polletju leta 2015
1. ROVTE V nedeljo. 23. avgusta bo na evropski dan žrtev totalitarnih in avtoritamih režimov, spominska slovesnost. Ob 15. uri bo maša, nato spomkinski program. Avtobus iz Ljubljane odpelje izpred dvorane “Tivoli” ob 13.30.

2. SORICA V nedeljo, 6. septembra bo ob 10.30 v župnijski cerkvi v Sorici spominska maša in blagoslov novo postavljene farne spominske plošče.

3. VRANJE PEČINE V nedeljo, 6. septembra bo na Vranjih pečinah pri Zaplani spominska slovesnost z mašo ob 10.uri.

4. PODLESJE – FERDRENK V nedeljo 13. septembra bo ob 11. uri spominska slovesnost v Ferdrenku, kjer je bilo po vojni žensko delavno taborišče. Prijave za avtobusni prevoz: 01 436 16 S3 – Drobnič Lidija.

5. KRIMSKA JAMA V nedeljo. 27. septembra bo ob 15. uri spominska slovesnost pri Krimski jami nad Borovnico. Odhod avtobusa iz Ljubljane bo ob 13. ur.

6. TEHARJE V nedeljo. 4. oktobra bo v Spominskem parku na Teharjah spominska slovesnost. Ob 11. uri bo maša. Po maši spominski program. Kdor želi, se lahko udeleži spominskega pohoda po poti teharskih žrtev od železniške postaje Celje do Spominskega parka TEHARJE. Začetek pohoda ob 9.00 uri.

7. POLHOV GRADEC V Kulturnem domu Jakoba Trobca bo v petek, 9. oktobra ob 19. uri odprtje razstave in predavanje mag. Helene Jaklitsch o življenju in delu slovenskih beguncev leta 1945 in naprej. V nedeljo, 11. oktobra bo ob 10. uri v farni cerkvi v Polhovem Gradcu spominska maša in po njej spominska slovesnost.

8. POLHOV GRADEC V soboto, 24. oktobra bo v Kulturnem domu Jakoba Trobca bralna uprizoritev Sofoklejeve Antigone po prevodu Ivana Hribovška.

9. SPOMINSKE SLOVESNOSTI OB VSEH SVETIH

KUCJA DOLINA. V nedeljo, 18. oktobra bo ob 15. uri žalna komemoracija pri grobišču v Kucji dolini v Podutiku. Do tja vozi mestni avtobus št. 5 smer Podutik – končna postaja.

KOČEVSKI ROG V soboto, 31. oktobra bo ob 15. uri žalna komemoracija ob breznu pod Krenom v kočevskem Rogu. Obiskali bomo tudi brezno pod Macesnovo gorico. Odhod avtobusa iz Ljubljane s parkirišča »Tivoli« ob 12.00 uri.

LJUBLJANSKE ŽALE V nedeljo, 8. novembra bo ob 15. uri v cerkvi VSEK SVETIH na ljubljanskih Žalah spominska maša. Po maši žalna komemoracija ob ljubljanskih farnih spominskih ploščah.

LJUBLJANSKI GRAD – ORLOV VRH V nedeljo, 15. novembra bo ob 14. uri spominska maša v grajski kapeli na Ljubljanskem gradu. Po komemoracija na domobranskem pokopališču na Orlovem vrhu na Grajskem griču.

Pridržujemo si pravico do sprememb! Bodite pozorni na obvestila v “Družini”. Dodatne informacije in prijave za avtobusne prevoze na tel.: 01 425 15 37, vsak delavnik med 10. in 12. uro.


Pretekle slovesnosti

AVSTRIJSKA KOROŠKA
V soboto, 18. aprila romanje na avstrijsko Koroško po poteh naših beguncev, ogled begunjskih taborišč v Lienzu in Spittalu.
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 6.00 uri pred dvorano »Tivoli«.

ROVTE
V nedeljo, 3. maja ob 15. uri bo v Rovtah spominska slovesnost ob 70. letnici umika domobrancev in civilistov iz Rovt na Koroško v letu 1945 in ob spominu na genocid, ki je bil izvršen nad prebivalstvom Rovt neposredno po koncu 2. svetovne vojne.
Odhod avtobusa iz Ljubljane izpred dvorane »Tivoli« bo ob 13.30.

BREZJE na GORENJSKEM
V soboto, 16. maja ob 10. uri, bo na BREZJAH slovesna spominska maša ob 70. letnici konca 2. svetovne vojne.
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 8.00 uri izpred dvorane »Tivoli«.

Sv. TRIJE KRALJI NAD ROVTAMI
V nedeljo 17. maja bo ob 10. uri spominska maša in spominski pohod od Rovt do Sv. treh kraljev.

VETRINJ
V soboto, 23. maja ob 10.30 bo v Vetrinju spominska maša.
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 8.00 uri.

CRNGROB
V nedeljo, 24. maja bo ob 11. uri spominska maša v Crngrobu.
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 9.30 uri.

KONGRESNI TRG – LJUBLJANA

V soboto, 30. maja bo na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 11. uri* spominska slovesnost ob 70. letnici napovedi pobojev.
*objavljamo popravek, prej je bil začetek slovesnosti napovedan ob 12. uri

ZNANSTVENI POSVET – SCNR, NSZ, SKI IN ZZR
Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravljamo znanstveni posvet v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko. Posvet bo potekal v četrtek, 28. maja 2015 od 9. ure dalje, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, na Šubičevi 4 v Ljubljani. Posvet bo osvetlil dogodke v letu 1945 in po njem z zgodovinskega, pravnega, teološkega, sociološkega, politično analitičnega in publicističnega vidika. Na njem bomo prisluhnili tudi zgodbam pričevalcev, ki jih je vojni in povojni čas odločilno zaznamoval.

HUDA JAMA
V soboto, 13. junija ob 11. uri bo ob vhodu v Barbarin rov pri Hudi jami spominska maša.
Odhod avtobusa iz Ljubljane, izpred dvorane »Tivoli« ob 9. uri.

KOČEVSKI ROG
V nedeljo, 14. junija bo ob 11. uri spominska maša ob breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu. Po maši spominski program.
Avtobusi iz Ljubljane odpeljejo ob 8.00 uri.

ŠENTJOŠT
V nedeljo, 5. julija ob 10. uri bosta spominska maša in spominska slovesnost v Šentjoštu.
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 8.30 uri.

O avtorju

Avtor Urednik

Prijava na poštni seznam Novice Nove Slovenske zaveze

* obvezna polja

Označite, če želite Bilten NSZ prejemati v svoj e-poštni nabiralnik:

Kadarkoli si lahko premislite; v vsaki pošti, ki vam jo bomo poslali, boste na dnu sporočila našli povezavo za odjavo z našega poštnega seznama. Lahko nam tudi pišete na naslov: info@zaveza.si. Vaše podatke bomo skrbno in spoštljivo hranili. S potrditvijo na spodnji gumb potrjujete, da se strinjate s hrambo podatkov, ki ste jih vnesli zgoraj.